Att mata maskinen

Det finns en stress och press i att vara närvarande i sociala medier. Bombmattorna med bilder på människors lycka, framgång och perfektion kan i perioder bli svåra att hantera. För mig och för många andra, både författare och privatpersoner.

Sociala medier lämnar dåligt med utrymme för det som inte är fläckfritt. På grund av detta medverkar de sociala medierna i skapandet av idealbilder som få av oss kan leva upp till eller uppnå. Algoritmen belönar lycka, inte olycka. Framgång, inte tvivel. Maskinen (och vårt beteende) säger att det är det vi vill se och visa upp.

Men vi hanterar det olika bra, eftersom vi är olika som människor. En del rycker på axlarna och påverkas inte alls. Andra inspireras av härlighet. Men en del blir nedstämda eller ångestfyllda.

Ändå fortsätter vi att mata maskinen. Vi fortsätter att lägga upp bilder på ”perfekta” ögonblick och fortsätter att älska sönder alla andras perfekta ögonblick. Jag är inget undantag.

Som författare är det önskvärt att framstå som framgångsrik, attraktiv, skicklig och sympatisk. Allt på en och samma gång. Som författare behöver du få bekräftelse, någon slags kvitton på att du är duktig på det du gör. Och det är inget konstigt i det, snarare något djupt mänskligt.

Däremot tror jag att just författare i perioder påverkas negativt av sociala medier och den yta av perfektion som skapas och sprids där. För när jag träffar kollegor, i den så kallade verkligheten, pratar vi ofta om hur jävla tufft det är. Om prestationsångesten, skrivkrampen, ensamheten. Om ytorna.

Om detta kan och kommer jag att skriva mer.

Hur som helst.

Sommaren har varit tämligen fri från skrivande. Men det finns manus ute hos förlag. Och det finns intresse. Så räkna med att något dyker upp under 2019. Se där, lite optimism även från mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s