Recension: Albert Sanchez Piñol – Pandora in the Congo

”Ett exempel på sanslös kreativitet”

Det är en äventyrsroman! Nej, det är en skröna! Nejdå, det är en kriminalroman. Icke, det är en fantasyroman!

Fan. Jag blir inte klok på vad det är.

pandora-in-the-congoEn resa till mörkrets hjärta. En expedition in i det okända. En man som döms till döden – och en spökskrivare som gräver sig allt djupare in i en historia, så djupt att han till slut inte kan skilja sanning från berättelse.

Albert Sanchez Piñol, katalansk författare, magnifik berättare, med kapacitet som sträcker sig över flera genrer. Internationellt sett är han förmodligen mest känd för den suggestivt dimmiga skräckromanen Kall hud (Cold skin, blir film snart), en berättelse om en isolerad ö i Atlanten dit en fyrvaktare skickas – och kämpar mot naturens (och övernaturens) krafter.

Pandora in the Congo bär drag av Kall hud. Det är en berättelse om en expedition in i Kongos djungel. Om hur en man följer med två maktgalna bröder på en resa för att utvinna diamanter, men hittar något helt annat. Tillsammans hittar de en alternativ värld, ett fynd som leder till hysteri, galenskap, svartsjuka – och mord. Det är berättelsen om detta bisarra, som berättas av en fängelsedömd man som väntar på döden.

Boken är ett exempel på sanslös kreativitet. Den är både orimlig, overklig och fascinerande. Välskriven. Stundtals krävande att ta sig igenom, men likväl läsning som inte passerar förbi utan att lämna avtryck. Kort och gott, en roman jag kommer att minnas i många år.

1 tanke på “Recension: Albert Sanchez Piñol – Pandora in the Congo

  1. Pingback: Piñol översätts till engelska | Den döda zonen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s