Recension: Michael Connelly – Fallet

”En utmärkt kriminalroman”

Hur gammal är egentligen Harry Bosch?

Ovan är den första frågan som föds i min hjärna när jag slår upp Michael Connellys senast översatta deckare: Fallet (Han är väl strax över sextio, antar jag).

Connelly är en av de stora deckarförfattarna, hans produktion 9113045202– gedigen, kvalitén – nästan uteslutande hög. För några år sedan hade han en svacka, men han fick en kick när han drog igång med ”nya” karaktären Mickey Haller i I lagens limo, Inspirationen har spillt över till böckerna om Bosch. Men man kan tycka lite vad man vill om att Connelly binder samman Bosch och Haller, fast det är en helt annan historia.

Fallet, så (på engelska The Drop).

En politikers son dör – faller från en hotellbalkong. Mord? Självmord? Mycket pekar på det senare. Bosch får fallet, trots att politikern i fråga har ett horn i sidan till just Bosch, som är måttligt intresserad. Samtidigt brottas Bosch med ett äldre fall, där DNA-prover visar att en dömd våldtäktsman förmodligen är oskyldig. Det är fullt upp, och pressen ökar från alla håll. Tempot drivs sakta men säkert upp, och utredningarna bränner till allt mer.

Låter det som en standardmässig Harry Bosch-deckare? Korrekt; här döljer sig inget nytt koncept, recept, innovativt tänk. Det är Los Angeles, det är the Valley, det är korruption, ärrade brottslingar och utredningar som måste gås igenom noggrant. Det är trovärdigt, som alltid.

Man kan som regel klassa Michael Connellys böcker på tre betygsnivårer: Riktigt bra, bra och halvhyfsat. Fallet hamnar någonstans mellan de två första. Connelly känns fortfarande hungrig, det ges fortfarande nya bilder av Harry Bosch, nya insikter i hans personlighet. Och som alltid är polisarbetet klanderfritt utan att för den skull vara långtråkigt. En utmärkt kriminalroman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s